Εταιρικό Σχήμα

LE TAS DE SABLE – CHES PANSES VERTES. Γαλλία
TEATRO GIOCO VITA. Ιταλία
UNIMA Διεθνές παράρτημα. Γαλλία
SYN-KOINO COOPERATIVE. Ελλάδα
CENTRE DE LA MARIONNETTE FWB. Βέλγιο
THEATRE NATIONAL LJUBLJANA. Σλοβενία

Ταμείο : Erasmus + Εκπαίδευση και κατάρτιση
Έτος : 2022
Διάρκεια : 12 μήνες
Πρϋπολογισμός : 60 χιλιάδες €
Επικεφαλής : LE TAS DE SABLE – CHES PANSES VERTES

Από το 2018, διάφοροι φορείς της Κουκλοθεατρικής Τέχνης στην Ευρώπη έχουν συγκροτήσει ένα άτυπο δίκτυο ανταλλαγής και προβληματισμού, με τίτλο “Puppet.Net”, το οποίο συντονίζει η UNIMA.

Το 2020 αποφάσισαν να συγκεκριμενοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτών των ανταλλαγών με τη μορφή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου κινητικότητας που θα επιτρέψει σε νέους όλων των οριζόντων να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες, να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις πρακτικές της τέχνης του κουκλοθέατρου και να αποτελέσουν την αντανάκλαση της ποικιλομορφίας της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λόγω της ανάγκης περιορισμού, το έργο έπρεπε να επανεξεταστεί.

Με το συντονισμό του Tas de Sable – Ches Panses Vertes από τη Γαλλία, από το 2022 ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε ένα πειραματικό έργο, για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των καλλιτεχνών του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα, το οποίο μέσα στα επόμενα χρόνια θα επιτρέψει να τεθούν τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας μεγαλύτερης κλίμακας.

Αυτό το πειραματικό έργο θα αποτελέσει αντικείμενο αίτησης για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με τους στόχους:

  • Να πειραματιστούμε με την πολυεθνική δικτύωση.
  • Να προτείνουμε πειραματικά εργαστήρια που θα προσεγγίζουν τη διεπιστημονικότητα της τέχνης του κουκλοθέατρου και ταυτόχρονα θα περιλαμβάνουν έναν προβληματισμό σχετικά με τις καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές καινοτομίες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εκπαίδευση και τη διδασκαλία της τέχνης του κουκλοθέατρου.
  • Να γίνει μια καταγραφή των διαδικασιών προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος του κουκλοπαίχτη σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η αίτηση επιχορήγησης υποβλήθηκε με επιτυχία στις 2 Νοεμβρίου 2021 και έλαβε θετική γνωμοδότηση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Μετά την πρώτη συνάντηση συντονισμού, που φιλοξενήθηκε από το TOPIC στην Tolosa (3-4 Μαρτίου 2022), και τη συνάντηση αφιερωμένη στην Παιδαγωγική, που φιλοξενήθηκε από το Teatro Gioco Vita στην Piacenza (12-13 Ιουλίου 2022), οι εταίροι ξανασυναντήθηκαν για μια συνάντηση, αφιερωμένη στην επαγγελματοποίηση και την επαγγελματική ένταξη, που φιλοξενήθηκε από το Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie-Bruxelles στο Tournai (29-30 Σεπτεμβρίου 2022) και, τέλος, για μια συνάντηση αξιολόγησης, που φιλοξενήθηκε από το Tas de Sable – Ches Panses Vertes στο Rivery (8-9 Δεκεμβρίου 2022).

Από την πλευρά των κουκλοπαικτών, μετά το πρώτο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου 2022, με οικοδεσπότη το Συνεταιρισμό “ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩ” και υπό την επίβλεψη της Sylvie Baillon και του Στάθη Μαρκόπουλου, το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο της Λιουμπλιάνας από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου 2022, υπό την επίβλεψη του Fabrizio Montecchi και της Martina Mauric Lazar.

Μεταξύ των σημαντικότερων δράσεων αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε έρευνα αξιολόγησης σε όλους τους νέους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και στους υπόλοιπους καλλιτέχνες που δεν έγιναν δεκτοί σε αυτά.

Από την ανάλυση της παρούσας έκθεσης στόχος μας είναι να εξαγάγουμε ορισμένα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να δικαιολογήσουμε τη σημασία της αναγνώρισης και της εδραίωσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός επαγγελματικού προφίλ για τους καλλιτέχνες του κουκλοθέατρου και του θεάτρου αντικειμένων, με γνώμονα την αποδοχή και την καθιέρωση αυτού του επαγγελματικού τομέα.

Από την πλευρά των εργασιών, οι ομάδες εργασίας Παιδαγωγικής και Επαγγελματοποίησης, τροφοδοτούμενες από τις συνεισφορές των νέων κουκλοπαικτών που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο έργο, προχωρούν και θα πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στον Εθνικό Οργανισμό Erasmus+ της Γαλλίας, έως τον Φεβρουάριο του 2023, ημερομηνία υποβολής του ισολογισμού της πράξης.

syn-koino coop ©All rights reserved 2024| Developed by Worldwideweb.gr

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?