ΈΚΘΕΣΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
«ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ»

Έκθεση-Εργαστήριο «Στη χώρα των Σκιών»

Λίγα λόγια για την ιστορία του θεάτρου σκιών:

Το θέατρο σκιών είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους έκφρασης της ανθρωπότητας. Οι ανθρωπολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του στην προϊστορία. Σε σπηλιές φωτισμένες από φωτιές και δάδες, οι σκιές που προβάλλονταν στους τοίχους ασκούσαν στους προγόνους μας την ίδια γοητεία που ασκούν και σήμερα!

Το θέατρο σκιών το συναντάμε από τους ιστορικούς χρόνους στην Ασία, πρώτα στην Κίνα, από όπου και  διαδόθηκε προς την Ινδία και την Ινδονησία.

Από τον 16ο αιώνα το συναντάμε στην Τουρκία και στην Ελλάδα, και από τον 18ο αιώνα στη δυτική Ευρώπη, όπου το έφεραν οι ιεραπόστολοι που εκχριστιάνισαν την Κίνα και το Βιετνάμ.

Το θέατρο σκιών, με τις εικόνες που προβάλλονται σε οθόνη, είναι ο μακρινός πρόγονος του σινεμά!

Σήμερα υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο πολυάριθμες ομάδες που διαδίδουν αυτήν την τέχνη που κρατάει χιλιετίες.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Μια μικρή έκθεση με  αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις:

  • PIYINGHI – Το κινέζικο θέατρο σκιών. Φιγούρες από δέρμα διάτρητο και περίτεχνα διακοσμημένο.
  • WAYANG KULIT – Από την Ινδονησία. Φιγούρες από δέρμα, ζωγραφισμένες και διάτρητες, στυλιζαρισμένες, και με ιδιαίτερα λεπτά χέρια.
  • WAYANG KLITIK – Από την Ινδονησία επίσης και αυτές. Επίπεδες φιγούρες από ξύλο, πολύχρωμες και ανάγλυφες.
  • ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ – Από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ημιδιαφανείς φιγούρες, αριστοτεχνικά ζωγραφισμένες.
  • ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ – Είναι σκιές που η φιγούρα δημιουργείται από το ίδιο το χέρι. Με καταγωγή από την Κίνα, έγιναν γνωστές στη Βικτωριανή Ευρώπη, μέσα από τα πολυάριθμα βιβλία της εποχής, με οδηγίες και σχέδια.

Το κοινό, ενήλικες ή παιδιά, μπορεί να αγγίξει και να παίξει με τα αντικείμενα της συλλογής. Όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους, και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση, γίνεται αφήγηση με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου σκιών, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων.

Η αφήγηση είναι διαδραστική, ευχάριστη, και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κοινού.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Με έμπνευση από όσα είδαμε, ακούσαμε και παίξαμε, κατασκευάζουμε τη δική μας φιγούρα, όπως εμείς τη φανταζόμαστε, και το δικό μας θεατράκι, τα οποία μπορούμε μετά να πάρουμε μαζί μας. Όλα αυτά με απλά υλικά -ένα κουτί παπουτσιών, χαρτί, κόλλα. Το εργαστήριο -όπως και η έκθεση- είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα. Επίσης προσφέρει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση.

syn-koino coop ©All rights reserved 2024| Developed by Worldwideweb.gr

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?