ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Δράσεις για την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης στα σχολεία του Χορτιάτη

  • Χορτιάτης, Μάιος & Ιούνιος 2022.
  • Η δραστηριότητα χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER.
  • Στα 13 εργαστήρια συμμετείχαν 185 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Χορτιάτη.

Η δραστηριότητα αυτή βασίστηκε στα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτόν το μαρτυρικό τόπο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια στα δημόσια σχολεία του δημοτικού διαμερίσματος του Χορτιάτη.

Το υπόβαθρο, που το αποκαλούμε «Η ιστορική μνήμη», αποτελεί κοινή αναφορά και στα δύο αυτά εργαστήρια και σχηματίζει μια νοητή γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Δεν είχε ως σκοπό την αναβίωση των συναισθημάτων αλλά την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία χάνονται σε τέτοιες καταστάσεις. Ο στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να μάθουν από το παρελθόν ώστε να δυναμώσουν την ανθρώπινη συνείδηση ως βασική εκπαίδευση του νέου πολίτη. Τα εργαστήρια ήταν εξειδικευμένα και απευθύνονταν σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

«Εργαστήρι για τον πολιτισμό της ειρήνης Ι»

Το βασικό  στοιχείο  που  εισήχθη  σε αυτό  το παιδαγωγικό εργαστήριο ήταν η έννοια της «ανοχής». Με τη εφαρμογή της μεθοδολογίας των κοινωνικών ρόλων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλύψουν βιωματικά έννοιες όπως: ανθρώπινη ποικιλομορφία και σεβασμός, δικαιώματα, δημοκρατία, υπευθυνότητα, σύγκρουση και ειρηνική επίλυση, κοινωνική ευτυχία. Οι κοινωνικοί ρόλοι ενσωματώθηκαν σε θεατρικούς ρόλους, προκειμένου βιωματικά οι εν λόγω ανθρώπινες αξίες να περάσουν στους συμμετέχοντες. Το εργαστήριο αυτό ήταν προσανατολισμένο σε μαθητές του δημοτικού, και συγκεκριμένα της Γ΄ Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

«Εργαστήρι για τον πολιτισμό της ειρήνης ΙΙ»

Αυτό το παιδαγωγικό εργαστήριο αναφέρθηκε στην «κοινωνική δυσανεξία» με στόχο να αναλυθεί η επίλυσή της, μέσα από την αναβίωση περιπτώσεων της καθημερινότητας, με τη συμμετοχή των εφήβων. Ο σκοπός του εργαστηρίου ήταν να ενεργοποιηθεί η ατομική αλλά και η ομαδική συνείδηση, για την κοινή και ειρηνική συνύπαρξη. Κατά τη διαδικασία αυτή αναγνωρίστηκαν και διατυπώθηκαν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν προσανατολισμένο σε μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου.

syn-koino coop ©All rights reserved 2024| Developed by Worldwideweb.gr

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?